Een gluten/caseïnevrij dieet bij autisme

Laten we beginnen met het feit dat maar weinig onderzoek is verricht naar de effectiviteit van een glutenvrije/ caseïnevrije dieet bij mensen met autisme. Er is gewoonweg onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit dieet symptomen van autisme zou doen verminderen. Wel geven sommige mensen met autisme, of de ouders ervan, aan dat zij positieve effecten merken. Door de verscheidenheid aan informatie vragen veel mensen zich daarom af of zo’n dieet echt een verschil maakt in het verlichten van symptomen bij mensen met autisme. Sommige mensen zijn zelf overtuigd van het feit dat een beperkte voedselvariatie autisme kan veroorzaken. Deze gedachte wordt gekoesterd doordat je bij veel mensen met autisme ziet dat zij een voorkeur hebben voor neutraal, koolhydraatrijk voedsel. Dit zijn meestal de producten waarin relatief veel gluten in voorkomen (denk bijvoorbeeld aan: witbrood, pannenkoeken en ontbijtkoek). Maar… Geen zorgen: er is nagenoeg geen bewijs dat een dieet met veel gluten autisme kan veroorzaken.

Wat is een glutenvrij/caseïnevrij dieet?

Een glutenvrij/caseïnevrij dieet is één van de vele alternatieve behandelingen voor mensen met autisme. Bij het volgen van dit zware dieet worden alle voedingsmiddelen die gluten bevatten (te vinden in tarwe, gerst en rogge) en caseïne (te vinden in melk en zuivelproducten) verwijderd uit iemands voedingspatroon.

Sommige ouders van kinderen met autisme denken dat hun kind allergisch of gevoelig zijn voor gluten of caseïne en voeren een allergietest uit bij hun kind ter bevestiging. Ook al komt uit de test dat er geen allergie is, zijn er toch heel wat ouders die kiezen om kind een gluten-/caseïnevrij dieet te laten volgen. De ouders van deze kinderen geven veelal aan dat het een positieve invloed heeft op de spraak en het gedrag van het kind.

Waarom een gluten-/caseïnevrij dieet voor mensen met autisme?

In theorie zouden mensen met autisme een hoge gevoeligheid hebben voor voedingsmiddelen die gluten of caseïne bevatten. Volgens deze theorie worden de peptiden en eiwitten die in voedingsproducten zitten die gluten en caseïne bevatten, bij mensen met autisme anders verwerkt. Hierdoor wordt verondersteld dat het verschil in verwerking symptomen van autisme kunnen verergeren. De hersenen zouden deze eiwitten en peptiden zien als

De gedachtekronkel gaat verder waardoor sommigen geloven dat de hersenen deze eiwitten zien als opiaatachtige stoffen. Het lichaam reageert op deze opiaatachtige stoffen waardoor symptomen van autisme zouden ontstaan. Het idee achter het dieet is dus om symptomen van autisme zoals sociaal en cognitief gedrag, te verminderen en de spraak te verbeteren.

De redenering achter een glutenvrij/caseïnevrij dieet heeft enig wetenschappelijk bewijs. Onderzoekers hebben namelijk abnormale niveaus van peptiden gevonden in het bloed van sommige mensen die symptomen van autisme vertoonden. Desalniettemin is de effectiviteit van een gluten-/caseïnevrij dieet niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Voedingsmiddelen met gluten

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in de zaden van verschillende granen, zoals gerst, rogge en tarwe. Deze zaden worden in veel voedingsproducten verwerkt waardoor een groot aantal voedingsproducten gluten bevat. Gluten geeft ook structuur of functioneert als bindmiddel bij gebakken producten. Hoewel het een hele opgave is om gluten te vermijden, hebben veel winkels glutenvrij producten staan in hun winkel. Toch is het belangrijk om voedingsetiketten te blijven lezen om te zien of gluten aan producten zijn toegevoegd.

Wanneer iemand glutenvrij eet, zijn de meeste brood- en graanproducten verboden. Deze producten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat iemand op een andere manier deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voedingsmiddelen met caseïne

Caseïne is een eiwit dat voorkomt in melkproducten en andere voedingsmiddelen die zuivel of lactose bevatten. Zelfs voedingsmiddelen die beweren zuivelvrij of lactosevrij te zijn, kunnen caseïne. Veel sojaproducten en imitatiezuivelproducten bevatten ook caseïne wat mensen veelal niet verwacht. Daarom is het altijd verstandig om de etiketten op producten zorgvuldig te blijven bij het volgen van een caseïnevrij dieet.

Melkproducten zijn onder andere een goede bron van calcium en vitamine D. Deze voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld nodig voor sterke botten en tanden. Wanneer men melkproducten vermijdt, kan eventueel een voedingssupplement overwogen worden.

Een uitdagend dieet

In de praktijk blijkt dat het geheel verwijderen van alle voedingsproducten met gluten en caseïne vaak bij kinderen erg lastig is. In een iets mindere mate geldt dit ook voor volwassenen. De voedselvoorkeuren bij mensen met autisme hebben vaak als functie dat zo min mogelijk prikkels worden ervaren tijdens het eten en geven structuur.

Tips bij een gluten-/caseïnevrij dieet

  • Maak grote hoeveelheden eten klaar en vries de porties in voor een latere maaltijd.
  • Zeker wanneer men start met een gluten-/caseïnevrij dieet kan het raadzaam zijn om een paar afspraken in te plannen bij een diëtist. Indien wenselijk kan gezocht worden naar een diëtist die ervaring heeft met mensen met autisme. Hij of zij kan dan rekening houden met smaakvoorkeuren en gezondheidsbehoeften. Ook zorgt een diëtist ervoor dat een goed eetpatroon wordt opgebouwd die voldoende voedingsstoffen bevat.
  • Lees aandachtig de etiketten van voedingsproducten. Veel voedingsproducten zijn ‘verborgen’ bronnen van gluten en caseïne. Voornamelijk gluten wordt aan veel voedingsproducten toegevoegd.
  • Ga van tevoren bij een restaurant na of zij gluten- en caseïnevrije gerechten serveren.
  • Vegetarische en veganistische restaurants zijn gewend om mensen met speciale dieetwensen te bedienen en zijn wellicht meer bereid om gerechten te bereiden die een het dieet.


Volg jij een dieet om symptomen van autisme te verlichten?

Laden ... Laden ...

Eén reactie

  1. Voormijn zoon ga ik het wel proberen om om te schakelen. Zijn autisme is licht maar sinds hij laatst ineens brie ging eten is hij enorm emotioneel geworden en ook meer dan een week achter elkaar, veel oude herinneringen ophalen. Ook eet hij graag pastas dus ik ga het dieet gewoon proberen baat het niet dan schaadt het zeker niet in mijn opinie.

Laat een reactie achter