Eetstoornissen

Verschillende onderzoeken hebben gekeken in hoeverre eetstoornissen voorkomen bij mensen met autisme. De uitkomsten variëren van 5% tot 23%. Verwacht wordt dat een eetstoornis vaker bij vrouwen met autisme voorkomt dan bij mannen met autisme. De oorzaak van een eetstoornis kan bij vrouwen met autisme verschillen ten opzichte van mensen zonder autisme. Zo kan het voorkomen dat bepaald voedsel vermeden wordt door een verhoogde sensorische prikkelgevoeligheid of dat het verzadingsgevoel is verminderd waardoor te veel voedsel wordt gegeten. Daarnaast komt het regelmatig voor dat vrouwen met autisme specifieke eetvoorkeuren hebben. Hierdoor hebben zij een zeer eenzijdig eetpatroon met als gevolg een tekort aan voedingsstoffen en mogelijk over- of ondergewicht.

Anorexia

Anorexia is een eetstoornis die het meest voorkomt onder vrouwen met een autismespectrumstoornis. De eetstoornis kenmerkt zich door het hebben van een te laag lichaamsgewicht, angst voor gewichtstoename of aanhoudend gedrag dat gewichtstoename belemmert. Onderzoek toont aan dat 20% tot 30% van de mensen met anorexia symptomen vertonen die kenmerkend zijn voor autisme.

Anorexia kan veroorzaakt worden door een hoge sensorische prikkelgevoeligheid waardoor vrouwen eten gaan vermijden. Het kan hierbij gaan om overgevoeligheid voor bepaalde smaken of geuren, maar ook om bepaalde (eet-)geluiden. De lichamelijke veranderingen in de puberteit kunnen veel stress veroorzaken bij meiden met autisme. Door minder te eten proberen zij deze veranderingen tegen te gaan. Wanneer je erg mager bent, zullen borsten namelijk minder vorming hebben. Het komt ook geregeld voor dat vrouwen met autisme signalen van honger minder goed aanvoelen. Dit geldt al helemaal wanneer zij volledig opgaan in hun favoriete bezigheid of onderwerp.

BED/Eetbuistoornis

Na anorexia komt de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) het meest voor onder vrouwen met autisme. BED gaat gepaard met het regelmatig eten van grote hoeveelheden in een korte periode (30 minuten tot 2 uur). Het niet goed aanvoelen van verzadiging kan bijdragen aan het hebben van eetbuien. Mensen voelen bijvoorbeeld niet goed aan wanneer ze voldoende hebben gegeten. Daarnaast zorgt eten dat stress, negatieve gevoelens en overprikkeling verminderen. Indien men een lage eigenwaarde heeft of overprikkeld is, zorgt eten voor een rustgevend gevoel. Ook bij te veel stress en overbelasting zoeken vrouwen vaak rustgevende prikkels op om andere prikkels te dempen. Dit kan leiden tot overmatig eten. Ook wordt vaak gezien dat vrouwen met autisme dwangmatig eten en daarin blijven hangen. Vooral om de controle in het leven te behouden, kan eten dan een toevlucht zijn. Bij het eten van voedsel heeft men de regie en controle over de prikkels die binnenkomen.

Boulimia

Net zoals bij de eetstoornis BED wordt ook bij boulimia veel eten in een korte periode geconsumeerd. Het verschil is dat bij boulimia de eetbui gecompenseerd wordt door bijvoorbeeld te braken, laxeermiddelen te gebruiken of door overmatig te sporten. Boulimia komt echter minder vaak voor bij vrouwen met autisme. Vermoedelijk komt dit doordat vrouwen met autisme vaak een afkeer hebben tegen braken. Braken gaat namelijk gepaard met veel sensorische prikkels. Mede om die reden worden ook andere compensatiemiddelen, zoals laxantia, diuretica of klysma’s ook niet snel gebruikt.

Heb jij een eetstoornis?

Heb je een vermoeden eetstoornis dat je een eetstoornis hebt? Neem dan iemand in vertrouwen en deel je verhaal met diegene. Ook is het zeer verstandig om langs de huisarts te gaan en je verhaal te vertellen. De huisarts kan ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt aangeboden.

Heb je een vermoeden dat iemand uit jouw omgeving een eetstoornis heeft? Ga dan in gesprek met die persoon. Zorg ervoor dat je duidelijk bent en toon begrip voor de situatie. Wees bewust dat schreeuwen en het voeren van discussies niet helpen. Probeer dit dus te vermijden. Stel eventueel voor om samen langs de huisarts te gaan.

Wil je graag meer informatie over eetstoornissen lezen? Klik dan hier.