Hoewel er meer bekende mannen zijn met de diagnose autisme, zijn er ook bekende vrouwen die zich openlijk hebben uitgesproken over hun diagnose. Hieronder staan veertien vrouwen die vallen in het autismespectrumstoornis. Ken jij ook nog een vrouwelijke beroemdheid die je graag in dit rijtje terug wilt zien? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina.
1. Greta Thunberg
Greta Thunberg, geboren op 3 januari 2003, is een Zweedse milieuactiviste die bekend staat om haar strijdlustige aanpak tegen klimaatverandering. Ze spreekt wereldleiders toe om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Ondanks het feit dat ze opgroeide in Zweden, spreekt ze vloeiend Engels. Ze doet zelfs al haar publieke toespraken in deze taal terwijl ze destijds nog maar 15 jaar oud was. Thunberg viel in het begin voornamelijk op door haar vele stakingen. Ze staakte in de zomervakantie van 2018 elke dag op de stoep van het Zweedse Parlement. Daarnaast staat ze bekend om haar standpunten op een directe en felle manier over te brengen.
In 2019 maakte ze openbaar dat ze autisme heeft. Voor die tijd was ze niet eerder open geweest over haar diagnose vanwege de angst voor negatieve reacties. Ze gaf aan dat veel mensen (uit onwetendheid) het zien als iets negatiefs of zelfs een ziekte.
2. Judith Visser
De eerste van de twee Nederlandse vrouwen in dit rijtje van bekende mensen met autisme is Judith Visser (1978). Judith is schrijfster en heeft diverse romans en thrillers geschreven. De boeken Stuk, Zondagskind en Zondagsleven stonden enkele weken in de Nederlandse lijst ‘Bestseller 60’ waarvan alle drie de boeken een positie van 18 of hoger hadden. In 2014, toen ze zo’n 36 jaar was, is de diagnose autisme bij haar gesteld. Momenteel is ze ambassadeur van Hulphonden voor Autisme en is er sterk van overtuigd dat mensen – zowel kinderen als volwassenen met autisme – krachtiger zijn met een hond aan hun zijde. De zogenoemde autismegeleidehond is speciaal opgeleid om mensen met autisme te ondersteunen. Lees hier meer hoe honden mensen met autisme kunnen helpen.
3. Susan Boyle
Susan Magdalane Boyle (1961) is een Schotse zangeres. Ze werd in 2009 wereldwijd beroemd toen ze meedeed aan de derde reeks van Britain’s Got Talent. In die talentenjacht zong ze “I Dreamed a Dream” uit Les Misérables. Het filmpje van haar optreden verspreidde zich op internet razendsnel en is op YouTube meer dan 250 miljoen keer bekeken. Ze werd tweede in de talentenjacht en ging daarna direct de studio in om liedjes op te nemen. Haar eerste album (I Dreamed a Dream) werd uitgebracht in november 2009 en werd het bestverkochte debuutalbum aller tijden in het Verenigd Koninkrijk. Ook Susan kreeg de diagnose autisme op latere leeftijd: ze was begin 50 toen ze werd gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Ze vertelde dat ze door de diagnose eindelijk kan accepteren wie ze is en ze durfde het weer aan om te daten. Daten had ze zes jaar lang al niet meer gedaan.
4. Alexis Wineman
Alexis Wineman (1994) werd in 2012 uitgeroepen tot Miss Montana. Het jaar daarop won ze de America’s Choice prijs en werd Miss America van 2013. Ze was in die wedstrijd de eerste deelneemster die openlijk vertelde autisme te hebben. De Miss America-verkiezing is een Amerikaanse schoonheidswedstrijd waarbij een studiebeurs wordt toegekend aan de winnaar ervan. Het draait in de wedstrijd niet alleen om schoonheid (wegingsfactor: 35%), maar ook andere aspecten zijn van belang voor het winnen van de verkiezing.
Wineman vertelde in een interview dat ze zich als kind altijd al anders voelde en in haar jeugd gepest is. Nadat ze op 11-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met PDD-NOS, een verouderde vorm van autisme die nog werd gehanteerd in de DSM-IV, begreep ze beter waarom haar jeugd veel moeilijkheden kende. Momenteel ontfermt ze zich over beleidsprogramma’s die personen en gezinnen met autisme handvaten geven hoe zij zo goed mogelijk met de stoornis om kunnen gaan. Zo nu en dan geeft ze lezingen over autisme.
5. Daryl Hannah
Daryl Christine Hannah (1960) is een bekende Amerikaanse actrice. Sinds haar 18e heeft ze in talloze films en ook series gespeeld. Daarnaast is ze een fanatieke milieuactiviste. Haar huis draait op zonne-energie en is gebouwd met recyclebare materialen. Ze rijdt in een auto die op biodiesel rijdt en is sinds haar 11e al vegetariër. Enkele jaren later werd ze veganist.
Hannah had langdurige relaties met John F. Kennedy Jr. en met muzikant Jackson Browne. In 1983 gingen Browne en Hannah uit elkaar. Er waren veel beschuldigingen dat Browne haar fysiek mishandelde. In september 2013 kwam het tijdschrift Forbes met het nieuws dat Hannah in haar kindertijd is gediagnosticeerd met autisme.
Autisme zorgt er bij haar voor dat ze verlegen is en een grote behoefte heeft om te friemelen of te bewegen wanneer ze stress ervaart. Dit gedrag zorgt ervoor dat angst en spanning verminderen en meer rust ervaart. Openbare evenementen vermijdt ze liever, want die zijn een verschrikking voor haar. Toen Hannah gediagnosticeerd werd met autisme adviseerde de medische professionals haar om medicatie te gebruiken en in een instelling te verblijven. Hannah had andere plannen: ze volgde de adviezen niet op en ging acteren. Sinds een aantal jaar doet ze het wat rustiger aan in het leven, maar acteren doet ze nog steeds en wilt ze graag ook nog blijven doen.
6. Christine McGuinness
Christine McGuinness (1988) is een Brits model en is voornamelijk doorgebroken door haar rol in de realityshow ‘The Real Housewives of Cheshire’. McGuinness staat bekend als de vrouw van de komiek en Top Gear-presentator Paddy McGuinne. Sinds 2011 is ze met hem getrouwd en hebben samen drie kinderen. Niet alleen haar echtgenoot, maar ook Christine heeft een succesvolle carrière. Zij is model en een bekende tv-persoonlijkheid in Engeland. Maar niet alles was een succes in haar leven. In haar jeugd kende ze vele tegenslagen, zoals: verkrachting, seksueel misbruik, anorexia, pesterijen en armoede. Op 33-jarige leeftijd kreeg McGuinness de diagnose autisme, wat een enorme opluchting voor haar was. Door de diagnose kon ze zichzelf veel beter begrijpen. Ze was echter wel verrast dat ze niet eerder de diagnose had gekregen aangezien ze haar hele leven al moeilijkheden ondervond. Ook al haar drie kinderen zijn inmiddels gediagnosticeerd met autisme.
7. Christina Curry
Christina Curry (1990), de dochter van zangeres Patricia Paay, is een Nederlands model. Daarnaast heeft ze meegedaan aan diverse Nederlandse programma’s, zoals: ‘Op zoek naar God’, ‘Het Perfecte Plaatje’ en de ‘De Alleskunner’.
Haar leven gaat niet altijd over rozen. Zo deelde ze met Nederland dat ze een tijd lang een gewelddadige relatie had met een man. Ook was ze vroeger snel geïrriteerd en boos omdat ze emoties van anderen niet goed kon begrijpen. Naar eigen zeggen raakte ze daardoor zelfs een keer in een psychose. Ze ervaarde destijds een grote hoeveelheid stress waardoor ze haar grip op de realiteit kwijt was. Ook gaf ze aan dat ze in haar leven niet altijd de juiste en meeste gezonde keuzes heeft gemaakt.
In 2015, toen ze 25 jaar was, heeft ze contact opgezocht met een psycholoog, waarna ze na diverse sessies de diagnose Asperger kreeg. Christina had al enigszins een vermoeden aangezien autisme aan haar vaders kant voorkomt. Ook had ze een ernstige obsessieve compulsieve stoornis (OCD). OCD is een angststoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende, ongewenste gedachten die vaak direct uitgevoerd moeten worden. Het uitvoeren van die handelingen zorgt in veel gevallen voor meer rust. Helaas ervaren mensen met OCD maar tijdelijk die rust. Enige tijd later zijn diezelfde belemmerende gedachtes weer aanwezig. Lees hier meer over dwangstoornissen.
8. Temple Grandin
Mary Temple Grandin (1947) is een Amerikaanse wetenschapper en gedragstherapeut voor dieren. Ze zet zich in om de omstandigheden van slachtvee te verbeteren zodat zij voor de slachting nog wel een goed en vreedzaam leven hebben geleid. Ze heeft meer dan 60 wetenschappelijke artikelen op haar naam staan die gaan over het gedrag van dieren.
Pas in haar volwassen jaren is Grandin gediagnosticeerd met autisme. Ze is één van de eerste mensen die in de jaren 80 haar inzichten en ervaringen over autisme met anderen deelde. Ook vertelt ze openlijk over haar antidepressivagebruik. Tegenwoordig wordt ze beschouwd als één van de spilfiguren voor zowel dieren- als autismerechten.
9. Courtney Love
Courtney Michelle Love (1964) is een Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice. Ze was een opvallende verschijning in de jaren negentig door haar rockachtige kledingstijl. Ze werd bekend als leadzangeres van de alternatieve rockband Hole, die ze in 1989 oprichtte. Love heeft de publieke aandacht getrokken vanwege haar extraordinaire liveoptredens, confronterende uitspraken en haar relatie met Nirvana-frontman Kurt Cobain. Na een huwelijk van twee jaar heeft Kurt zichzelf om het leven gebracht door een kogel in zijn eigen hoofd te schieten.
Aangezien bijna alle vrouwen uit deze reeks hun autismediagnose in hun volwassen jaren kregen, is het bijna bijzonder om te vermelden dat Courtney de diagnose al op haar negende heeft gekregen. Ze had destijds problemen op school en ervaarde veel problemen op sociaal gebied.
10. Dawn Prince-Hughes
Dawn Prince-Hughes (1964) is een Amerikaanse antropoloog, primatoloog en gedragsbioloog. Toen ze eenentwintig jaar oud was, raakte Prince-Hughes gefascineerd door gorilla’s die ze destijds zag in de dierentuin. Het observeren van de dieren gaf haar rust en motiveerde haar om te gaan studeren aan de universiteit van Herisau in Zwitserland. Enkele jaren later werd Prince-Hughes gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger, een hoogfunctionerende vorm van autisme. De diagnose verklaarde enkele gedragingen van haar, zoals het onvermogen om oogcontact te onderhouden, woedeaanvallen en obsessief-compulsieve gedragingen. Prince-Hughes heeft boeken geschreven over zowel haar werk met gorilla’s als haar ervaringen met autisme. Haar boek met de lange titel: ‘Songs of the Gorilla Nation: My Journey through Autism’ beviel erg goed onder lezers en werd geprezen vanwege haar diepgaande inzichten in zowel de wereld van autisme als die van gorilla’s.
11. Hannah Gadsby
Hannah Gadsby (1978) is een Australische komiek, schrijfster en actrice. Ze kreeg bekendheid in haar geboorteland Australië na het winnen van de finale van de Raw Comedy in 2006. Raw Comedy is een jaarlijkse wedstrijd voor opkomende comedians. In 2018 kwam ze in het licht te staan van het internationale publiek nadat de film Nanette op Netflix werd uitgebracht.
In 2016 kreeg ze de diagnose autismespectrumstoornis. Ze gaf aan dat veel dingen in haar leven niet goed gingen, wat voornamelijk in haar privéleven het geval was. Op het podium en in interviews kon ze zichzelf wel redden: ze wist meestal wel welke vragen gesteld gingen worden, maar met andere sociale gebeurtenissen had ze meer moeite. Ze weet vaak niet goed wat de bedoelingen van anderen zijn tijdens gesprekken. Veel van haar tijd besteedde ze aan het bestuderen van gedrag bij anderen. Hierdoor heeft ze naar eigen zeggen veel sociale vaardigheden opgedaan. Anderzijds kost sociale interactie haar l altijd nog veel energie.
De diagnose zorgde ervoor dat Hannah aardiger werd voor haarzelf, zich niet meer excuseerde wanneer iets mis ging en werd opener over haar gevoelens. Ze vindt het belangrijk dat naasten uit haar omgeving op de hoogte zijn van haar autismespectrumstoornis. Hierdoor kunnen eventuele problemen voorkomen worden en er is meer acceptatie wanneer ze weer eens eerder weg wilt op een feestje.
12. Anne Hegerty
Anne Solway Hegerty (1958) is een Engelse quizshow ster en tv-persoonlijkheid. Sinds 2010 is ze een bekend gezicht in de TV-spelshow ‘The Chase’, maar ze nam ook deel aan diverse andere quizprogramma’s. In 2018 nam ze deel aan een realityserie.
Door het zien van een tv-programma over autisme kreeg Anne vermoedens dat zij wellicht ook in het spectrum kon vallen. Zij heeft zich laten onderzoeken waarna ze in 2003 de diagnose Asperger kreeg. Veel mensen met autisme worden soms helemaal in beslag worden genomen door een bepaald onderwerp waar ze vervolgens veel tijd aan toewijden. Ook Anne heeft hier last van en geeft aan dat haar dagelijkse activiteiten en sociale contacten hieronder vaak leiden. Verder kunnen taken zoals douchen, aankleden en naar het werk gaan een opgave zijn voor Hegerty en gaat vaak gepaard met spanning.
13. Jessica-Jane Applegate
Jessica-Jane Applegate (1996) is een Britse paralympische zwemster. Applegate neemt deel aan competities in de S14-classificatie voor zwemmers met een verstandelijke beperking. Voornamelijk de korte afstanden op de vrije slag en de rugslag zijn haar specialiteiten. Ze kwalificeerde zich voor de Paralympische Zomerspelen van 2012. Op 2 september won Applegate op de 200 meter vrije slag haar eerste gouden plak en vestigde met haar tijd ook nog eens een Paralympisch record. Ze vindt het heerlijk om in het water te zijn omdat ze dan weg kan zijn van alles en iedereen. Ze heeft altijd in haar leven geworsteld met psychische problemen en in het water kan ze in haar eigen wereldje zijn.
Toen Jessica vier jaar oud was werd een leerstoornis bij haar vastgesteld. In haar tienerjaren werd daar de diagnose autisme aan toegevoegd toen meer duidelijk werd dat ze ook last had van communicatieproblemen, obsessief gedrag en sociale problemen. Door haar autismespectrumstoornis en een leerstoornis valt ze in de S14, SB14 en SM14 classificatie bij het zwemmen. Ze heeft al diverse keren meegedaan met de Paralympische Spelen, namelijk in: 2012 (London), 2016 (Rio de Janeiro) en 2020 (Tokyo). En niet zonder resultaat: in haar kast liggen al 2 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen Olympische medailles.
14. Charlotte Valeur
Voormalig zakenbankier Kirsten Charlotte Valeur (1964) heeft binnen diverse internationale bedrijven leiding gegeven. Op dit moment is ze qua werk ook nog erg actief: ze werkt bij twee bedrijven in de financiële sector en daarnaast is ze ook nog werkzaam voor een universiteit. Ze komt uit Denemarken en pas na haar 50e is de diagnose autisme bij haar vastgesteld. In juli 2020 onthulde Valeur openlijk dat ze een autismespectrumstoornis heeft, waarna ze iets meer dan een jaar later het Institute of Neurodiversity lanceerde. Het Institute of Neurodiversity is een organisatie die een gelijke wereld wil creëren voor onder andere mensen met autisme. In deze ideale wereld worden zij geaccepteerd, gewaardeerd en hebben ten opzichte van mensen zonder autisme gelijke kansen in de maatschappij.