De tv-presentator Melanie Sykes heeft aangekondigd dat ze op 51-jarige leeftijd gediagnosticeerd is met autisme. Sykes zegt dat de diagnose haar heeft geholpen bij het verklaren van haar problemen die ze tijdens haar carrière heeft ondervonden. Aan de lezers van haar tijdschrift The Frank vertelt ze in een mail over haar levens veranderende diagnose en haar opluchting dat bepaalde zaken in het leven haar nu eindelijk duidelijk worden en op zijn plek vallen.
In het midden van de jaren negentig kwam Sykes voor het eerst onder de aandacht van het publiek als het gezicht van de advertenties van Boddingtons Bitter. Even later, in 1997, was ze co-presentator van het entertainment televisieprogramma The Big Breakfast waar ze in de jaren erna ook nog haar debuut maakte als radiopresentator en model.
De worstelingen in het leven
De afgelopen periode was hectisch voor haar geweest, maar ook zeer waardevol. Ze gaf aan dat haar diagnose een enorme opluchting was en er één was om te vieren. Ook begrijpt ze zichzelf nu beter en kan ze de problemen die ze gedurende haar leven heeft ondervonden beter plaatsen. Want gedurende haar leven heeft ze vele worstelingen meegemaakt. Ook tijdens haar carrière en tijdens live-uitzendingen. Bepaalde dingen gingen haar niet gemakkelijk af vertelde ze. “Het werken met oortjes waar ik op de set mee moet communiceren met onder andere de regisseur, vind ik bijvoorbeeld erg lastig. Ik reageerde vaak live in uitzendingen per ongeluk op wat de regisseur in mijn oortje vertelde terwijl ik iemand aan het interviewen was. Ik kon gewoon niet twee informatiestromen tegelijkertijd hendelen en mijn aandacht erover verdelen.”
Daarnaast is haar geheugen altijd problematisch geweest. Het onthouden van scripts die ze voor de camera moest vertellen, gaf veel stress en zorgde veelal voor slapeloze nachten. In haar leven zijn er heel wat tranen losgelaten die voortkwamen uit angst en frustratie.
Als laatste voorbeeld is ze ook altijd kwetsbaar geweest voor mensen die misbruik van haar maakten en voor de mensen die tegen haar logen omdat ze altijd geloofde wat mensen haar vertelden. Ook in andermans grapjes trapte ze altijd in.
De diagnose
In een video op Instagram legde Sykes uit hoe zij op het idee kwam om een diagnosetraject in te gaan. In die video vertelde ze dat ze een documentaire aan het maken was over het falen van het onderwijssysteem voor kinderen met autisme. Nadat ze veel kennis had opgedaan tijdens het maken van die documentaire zag ze veel kenmerken van autisme in zichzelf terug waarna ze besloot zich te laten testen. Ook de diagnose van haar zoon heeft aan het maken van deze stap bijgedragen.
Na het horen van de definitieve diagnose had Syke een gevoel van opluchting en een gevoel van rouw. “Niet omdat ik niet wil zijn wie ik ben, ik had graag gewild dat ik het eerder had geweten zodat ik beter had kunnen begrijpen waarom bepaalde dingen in mijn leven niet liepen zoals ze zouden moesten gaan.”
Sykes heeft zich eerder uitgesproken over haar jongste zoon die op driejarige leeftijd de diagnose autisme kreeg. Ze gaf aan dat hij haar het duwtje in de rug heeft gegeven wat ze nodig had om haar huidige leven te veranderen. Ze was in haar huwelijk namelijk niet gelukkig en om haar haarzelf als haar zoon een beter leven te geven, heeft ze besloten haar huwelijk te beëindigen.
Wil je meer ervaringsverhalen van vrouwen lezen? Klik dan hier.