Moeilijk met kleding

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het maken van keuzes omtrent alledaagse bezigheden. Eenvoudige beslissingen, zoals het kiezen van een ontbijt of welk drankje je in een winkel gaat bestellen, kunnen lastig zijn. Het nemen van deze eenvoudige beslissingen kan ertoe leiden dat we enkele minuten van de aarde verdwenen zijn. Verdwaald in onze eigen wereld en starend naar de grond wegen we alle voor- en nadelen van elke optie af om dan eindelijk een keuze te kunnen maken. Vaak geldt hetzelfde bij het kopen van kleding en bij het maken van beslissingen welke kleding je gaat aantrekken. Maar er kunnen nog meer problemen aan de orde zijn…

Zintuiglijke gevoeligheid

Voor mensen zonder autisme maakt het vaak niet uit wat voor kleding zij aantrekken. Mensen met een autismespectrumstoornis moeten vaak wel goed nadenken en rekening houden met hun zintuigelijke overgevoeligheden die kunnen ontstaan door het dragen van bepaalde kleding.

Kleuren

De kleur van een kledingstuk kan al doorslag geven of iemand met autisme het wel of niet aanschaft. Vaak zie je dat felle en harde kleuren, zoals rood en geel, vermeden worden. Een basic kleur zoals zwart heeft dan vaak de voorkeur. Anderzijds, mensen die ondergevoelig zijn voor kleuren, zullen vaak wel kiezen voor felle en harde kleuren.

Gevoeligheid van de huid

Het grootste probleem is meestal een overgevoeligheid van het tastgevoel. Dit betekent dat iemand zich aan bepaalde kleding erg kan storen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat strakke kleding, bepaalde stoffen of kleding met naden worden vermeden. Ook labels en kaartjes in kleding zijn een grote bron van frustratie. 

Knellende kleding

Veel mensen met autisme houden ook niet van attributen om de nek. Ook al zit het niet helemaal knellend om de nek, het kan voor iemand met autisme aanvoelen alsof hij of zij gewurgd wordt. Coltruien en kettingen bijvoorbeeld kunnen zeer ongemakkelijk en zelfs ondraaglijk zijn. Het wordt vaak een probleem als een werkplek of school verplicht bepaalde kleding te dragen die zeer oncomfortabel is. In het bijzonder geldt dit voor mensen die veel moeite hebben met het uiten van hun gevoelens en met het verwoorden van hun gedachten. 

Keuzestress

Zoals eerder vermeld, is het maken van keuzes moeilijk en veelal tijdrovend voor mensen met autisme. Omdat je elke dag weer moet kiezen wat je aan gaat doen, kan dit best vermoeiend zijn. Ook omdat je daarnaast op een dag nog heel wat andere keuzes moet maken. Sommige mensen maken van tevoren een lijstje welke kleding zijn de aankomende dagen gaan dragen. Ook kan het helpen om de avond ervoor alvast voor de volgende dag je kleding klaar te leggen. Hierdoor start je dag niet gelijk met keuzestress.

Keuzestress bij het aantrekken van kleding

Oplossingen voor kledingproblemen 

Veel mensen met autisme vinden een oplossing omtrent hun probleem met kleding. Realiseer wel dat sommige oplossingen niet altijd sociaal aanvaardbaar zijn voor anderen. Sommige buitenstaanders kijken vreemd op wanneer iemand een afwijkende kledinggewoontes heeft. 

Een extreem voorbeeld is dat iemand altijd zijn favoriete trui draagt en die maar één keer per week wast. Soms kan dit gedrag problemen opleveren op het gebied van hygiëne en mensen kunnen hierdoor een buitenbeentje worden. Daarnaast kan het dragen van veelal dezelfde kleding leiden tot negatieve opmerkingen en zelfs pesterijen.

Eenzelfde winkel

Zit die trui perfect? Inslaan die hap. Of koop de trui in alle mogelijke kleuren. Veel mensen met autisme zijn geneigd dit te doen. Eenmaal een fijn kledingstuk gevonden dan wordt het vaak meerdere keren ingeslagen. Een persoon die ik uit mijn omgeving ken, koopt eenmaal per jaar meerdere blauwe overhemden van hetzelfde merk en dezelfde stijl en maat. Hetzelfde doet hij met zijn broeken, shirts en truien voor in de winter. Hij ziet er dus bijna altijd hetzelfde uit.

Hij heeft weleens aangegeven dat mensen opmerkingen over hem maken op basis van zijn kledingstijl; ze geven commentaar of maken grapjes. 

Passen

In deze digitale wereld kopen veel mensen hun kleding online en sturen zij deze terug als ze er niet tevreden over zijn. Mensen met autisme zijn meestal selectiever waardoor het nuttig kan zijn om een winkel te bezoeken zodat je het materiaal kan voelen en het kledingstuk kan passen. Wanneer eenmaal een fijn kledingstuk is gevonden, kan het vervolgens (in een andere kleur) via het internet besteld worden.

Anderzijds kan winkelen en het passen van kleding, een hele opgave zijn voor mensen met autisme. Denk bijvoorbeeld aan sociale interactie, grote mensenmassa’s en de vele andere prikkels die gepaard gaan met ‘even lekker’ winkelen. Het is maar net waar iemand behoefte aan heeft.

Tips

Er zijn al enkele tips in deze blog langs gekomen, maar hieronder staan er nog een paar die je kunt toepassen om problemen rondom kleding te minimaliseren: 

  • Knip alle kaartjes en labels eruit.
  • Ga langs de winkel waar je de vorige keer goed slaagde. Prettig hieraan is dat de maatvoering en de pasvorm van de kledingstukken met elkaar kunnen overeenkomen.
  • Koop kleding die gemaakt is van materialen zoals katoen of polyester. Deze materialen vinden mensen vaak fijn en comfortabel zitten.
  • Draag soortgelijke kleuren, zoals zwart en blauw.
  • Zoek een (web)winkel die gespecialiseerd is op het gebied van sensorisch vriendelijke kleding. Zij hebben vaak een groot assortiment en hun kleding bevat in de meeste gevallen geen naden en labels.

Maar… Ook al heb je bovenstaande tips toegepast, is het niet verkeerd om af en toe je kledingstijl uit te breiden en iets nieuws te proberen. Wie weet ontdek je een nieuw merk dat nóg comfortabeler zit… 😉


Laat een reactie achter